• تهران- خیابان كارگر شمالي كوچه 19 پلاك 144
  • 98-21-54534000+
  • شنبه الی پنجشنبه - 7 صبح الی 9 شب

سونوگرافي

سونوگرافي(Sonography) چيست ?

سونوگرافی یک آزمایش پزشکی تشخیصی است که از امواج صوتی با فرکانس بالا - که به آن امواج فراصوت نیز گفته می شود - برای گزاف گویی ساختارهای بدن و ایجاد تصویر است. این آزمایش اغلب به سادگی به عنوان سونوگرافی گفته می شود.

 

سونوگرافی از دستگاهی به نام مبدل برای ارسال امواج فراصوت و گوش دادن به صدای اکو استفاده می کند. رایانه امواج فراصوت را به یک تصویر ترجمه می کند. یک تکنسین آموزش دیده می تواند ساختارهای موجود در تصویر را مشاهده ، اندازه گیری و شناسایی کند. سپس پزشک متخصص آموزش دیده تصاویر را برای کمک به تشخیص شرایط پزشکی می خواند.

 

 

 

هدف از انجام سونوگرافي

 

یک تصویر سونوگرام می تواند اندازه و شکل ساختارها ، خوب و بد را در بدن نشان دهد. هر چه بافت سخت تر و متراکم تر باشد (استخوان سخت ترین و متراکم ترین باشد) امواج صوتی بیشتر به سمت مبدل باز می گردد و تصویر حاصل از آن روشن تر می شود.
سونوگرافی برای ارزیابی اندازه ، شکل و تراکم بافت ها برای کمک به تشخیص برخی شرایط پزشکی مفید است. به طور سنتی ، تصویربرداری با سونوگرافی برای جستجوی شکم بدون نیاز به برش در آن بسیار عالی است. به خصوص ، سونوگرافی شکمی اغلب برای تشخیص بیماری کیسه صفرا یا سنگ کیسه صفرا ، سنگ کلیه یا بیماری کلیوی ، بیماری کبد ، آپاندیسیت ، کیست تخمدان ، حاملگی خارج رحمی ، رشد رحم یا فیبروم و سایر شرایط مورد استفاده قرار می گیرد.

 

 

 

 

 

سونوگرام که بیشتر مورد استفاده قرار می گیرد برای نظارت بر پیشرفت رحم و جنین در دوران بارداری است. همچنین می توان از آن برای ارزیابی غدد ، توده های پستان ، شرایط مفصل ، بیماری استخوان ، توده های بیضه یا راهنمایی سوزن ها در طی بیوپسی استفاده کرد.
سونوگرافی همچنین می تواند جریان خون یا مایعات را تشخیص دهد. کامپیوتر به ویژه می تواند مایعی را که از مبدل جریان دارد یا از آن عبور می کند ، تشخیص دهد و از رنگ های روی تصویر برای نشان دادن جهت جریان استفاده می کند. بافتهای بسیار سخت و متراکم یا فضای خالی ، مانند اندامهای پر از گاز ، امواج فراصوت را انجام نمی دهند و بنابراین نمی توان در سونوگرافی مشاهده کرد.

 

سونوگرافی اغلب قبل از انتقال به فناوریهای تصویربرداری که پتانسیل بیشتری برای عوارض دارند استفاده می شود. اسکن توموگرافی کامپیوتری (CT) شما را در معرض میزان قابل توجهی از اشعه قرار می دهد. تصویربرداری با رزونانس مغناطیسی (MRI) از یک آهنربای بسیار قوی برای گرفتن تصویر استفاده می کند. قدرت یک آهنربای MRI می تواند استفاده از آن را در بیماران با فلز در بدن خود محدود کند (برای مثال بندها).
خطرات و موارد منع مصرف

 

 سونوگرام یک آزمایش تصویربرداری غیر تهاجمی است و عوارض شناخته شده ای ندارد. تصور می شود امواج اولتراسوند بی ضرر است و آزمایش معمولاً به صورت بیرونی روی سطح پوست انجام می شود. سونوگرافی هیچ خطری یا عارضه مشخصی در هنگام استفاده بر روی سطح پوست ایجاد نمی کند.

 

در حالی که انرژی امواج اولتراسوند به طور بالقوه می تواند باعث تحریک یا برهم زدن بافت ها در معرض طولانی مدت شود ، کامپیوتر قدرت صدا را تعدیل می کند و یک تکنسین آموزش دیده از تکنیک هایی برای به حداقل رساندن زمان و زاویه قرار گرفتن در معرض استفاده می کند. بنابراین سونوگرافی امن ترین تست های تصویربرداری است.

برخی از کاربردهای رایج سونوگرافی چیست ؟
سونوگرافی می تواند با تشخیص و ارزیابی آسیب های بدن در شرایط مختلف برای تشخیص بیماری کمک کند.

 


 
همچنین برای کمک به پزشکان از علائمی مانند:

 
درد
ورم
عفونت
این نوع تصویربرداری یک روش مفید برای بررسی بسیاری از اندام های داخلی بدن است، برخی از مواردی که از اهمیت بالاتری برخوردار هستند شامل:

 
قلب و عروق خونی، از جمله آئورت شکمی و شاخه های اصلی آن
کبد
کیسه صفرا
طحال
پانکراس
کلیه ها
مثانه (مانند تشخیص واریکوسل در مردان)
رحم، تخمدان ها و سونوگرافی بارداری
چشم ها
تیروئید و غدد پاراتیروئید
اسکروتوم (بیضه ها)
مغز نوزادان
لگن نوزادان
ستون فقرات در نوزادان
بافت نرم و پستان
الاستوگرافی کبد (فیبرواسکن) و سایر نواحی
الاستوگرافی توده های پستانی

 
انواع سونوگرافی : (دسته بندی کلی)
اساسا هفت روش متفاوت وجود دارد، اما روند اصلی یکسان است. انواع مختلف روش ها عبارتند از:

 
۱- سونوگرافی ترانس واژینال : جهت تولید تصاویر سونوگرافی در داخل واژن مورد استفاده قرار می گیرند که ترانس واژینال اغلب در دوران اولیه بارداری استفاده می شود.

 
۲- سونوگرافی معمولی : معاینه ای که از یک مبدل استفاده می شود و در نواحی مختلف بدن مانند شکم برای تولید تصاویر دو بعدی از جنین در حال رشد صورت می گیرد.

 
۳- سونوگرافی تخصصی : این معاینه شبیه سونوگرافی معمولی است، اما این نوع معاینه یک مشکل مشکوک را هدف قرار می دهد و از تجهیزات پیچیده تر استفاده می شود.
۴- تصویربرداری رنگی یا کالر داپلر : این روش تصویربرداری تغییرات جزئی در فرکانس امواج فراصوتی را اندازه گیری می کند، زیرا آنها از اجسام متحرک مانند سلول های خونی تصویربرداری می کنند.

 
۵- سونوگرافی سه بعدی : با استفاده از prob های مخصوص از قبل طراحی شده و نرم افزار های تخصصی مثلا برای تولید تصاویر سه بعدی از جنین در حال رشد است.

 
۶- سونوگرافی ۴ بعدی یا ۳ بعدی داینامیک : با استفاده از اسکنرهای مخصوص طراحی شده و مثلا برای نگاه کردن به صورت و حرکات کودک قبل از زایمان استفاده می شود.

 

۷- اکوکاردیوگرافی جنینی : استفاده از امواج اولتراسوند برای ارزیابی آناتومی و عملکرد قلب کودک است. دستگاه های پیشرفته ای در این زمینه در کلینیک پژواک موجود می باشد. این گزارش برای کمک به ارزیابی مشکالت نقص قلب مادرزادی مورد استفاده قرار می گیرد